Det vi inte längre kan blunda för

Karin Pettersson
Redaktör

Ordet “pandemi” går varmt på alla ledarsidor, twitterkonton och andra nyhetsrapporteringar värda namnet. Men det här är inte den första pandemin som har drabbat västvärlden sedan 1918. Det finns ytterligare en, som i det tysta skördat offer i rasande fart. Den sprider sig över västvärlden, och vi talar knappt alls om den.

Sömnbrist. Det kan låta som en ironi, såhär i slutet av maj när vårterminen når sitt crescendo, och Sverige samtidigt bjuder på de där långa ljusa nätterna vi längtat efter. Men är det verkligen dödligt att sova för lite? Svaret på den frågan är ett rungande ja.

Sömnforskaren Matthew Walker beskriver i sin bok “Why We Sleep” (Scribner, 2017) det globala sömnexperiment som görs på 1.6 miljarder individer i 70 länder två gånger om året – omställningen från och till sommartid. En förlorad sömntimme leder till en ökning av hjärtattacker med 24%. När vi tjänar en extra timme sjunker antalet hjärtattacker med 21%. Ingen vettig människa påstår att sommartid finns till för att bidra till eller minska hjärtattacker, men det är en konsekvens värd att notera.

Boken nämner också sambandet mellan sömnbrist och trafikolyckor. Det krävs inte att någon faktiskt somnar vid ratten, enkel trötthet räcker gott och väl. Varje timme sker i USA en bilolycka som kan härledas till sömnbrist. År 1997 fattade Sveriges Riksdag ett enhälligt beslut om nollvisionen att ingen skulle dödas eller allvarligt skadas i trafiken. Nollvisionen infördes sedan allvarliga trafikolyckor hade börjat öka i Sverige efter många års nedgång. Det är inte svårt att förstå hur kostsamma många av de förslag som skulle kunna bidra till säkrare vägar är, men att adressera sömnbristens konsekvenser har sällan gjorts.

Vissa kanske skulle propsa på auktoritära lösningar för att säkra att folk sover ordentligt; Varför inte försöka förbjuda koffein i det land som brukar denna psykoaktiva substans mer än nästan någon annan plats på jorden? Eller lagstifta om åtta timmars sömn per natt? Nej, ni hör ju själva, det är för dumt för en socialminister att föreslå. Får vi hoppas iallafall. Man vet ju aldrig med Socialdemokrater. Vi borde undervisa mer om konsekvenserna av sömnbrist i skolan och lära elever att deras betyg kommer påverkas negativt, och deras känslomässiga kontroll och avläsningsförmåga likaså.

Enligt forskning som Matthew Walker presenterar finns det en biologisk förskjutning av när på dygnet nivåerna av melatonin-hormonet som gör dig sömnig – ökar beroende på ålder. Det är alltså biologiskt betingat att somna senare i tonåren än vi vill göra som barn eller vuxna – och att rubba denna interna klocka är ovettigt av flera anledningar. Med risk för att låta som en ivrig medlem i Moderat Skolungdom kanske det är dags att propsa på fler sovmorgnar i skolan – för kunskapens skull!

Vi behöver göra upp med det rådande idealet där vi förväntas prestera på fem-sex timmars sömn – både i skolan och, som politisk organisation där det inte sällan premieras att vara på hugget alla timmar på dygnet.