Gästkrönika: Jag räknar med dig.

Simona Mohamsson
Gästskribent, LUF:s kandidat till EP-valet

Det finns människor som räknar med oss. De räknar med att vi ska ta ställning, att vi ska agera och att vi ska minnas dem. Andra kommer att drivas av cynicism och olika nyanser av konservatism. Men vi skiljer oss åt, vi drivs av optimism och viljan att förändra.

Fågelvägen från Stockholm till Kiev är kortare än till Bryssel. Det finns ett före och efter den 24 februari 2022 för vår gemensamma europeiska historia. Putins brutala invasion innebär ett hot mot demokratin och vårt sätt att leva i hela Europa. Människor tvingas dagligen offra sitt liv, splittras från sina familjer och ser mörker i en ondskefull auktoritet. Det ukrainska folket tar kampen mot diktatur, de tar kampen  för demokrati. Det allra viktigaste är att vi hjälper Ukraina att vinna kriget. Ukraina räknar med oss. 

Under 1960-talet var den svenska abortlagstiftningen mycket restriktiv, och många kvinnor åkte till Polen för att göra abort med hjälp av liberalen Hans Nestius, dåvarande redaktör för Liberal Ungdom. Idag är det en annan verklighet, Handmaid’s Tale är den polska verkligheten när abort blivit olagligt. Polska kvinnor har färre rättigheter idag än när Polen gick med i EU 2004. Kvinnorna i Polen räknar med oss. 

På trappan utanför parlamentsbyggnaden i Georgien möts demonstranter med vattenkanoner, i månader har demonstrationer pågått på gatorna. Du kan se hur demonstrationerna håller hårt i EU-flaggorna när vattenkanonerna försöker att välta omkull dem. EU-flaggan är en symbol för frihet och hoppet om att bli en del av den europeiska gemenskapen. Demokratier måste hålla ihop. De länder som väljer den europeiska vägen räknar med vårt stöd för att de ska kunna bli medlemmar i unionen. 

I Nagykáta en liten stad i Ungern, strax öster om Budapest, vill Viktória bara en sak “Jag vill inte lämna Ungern bara för att andra inte tycker om mig för den jag är.” Hennes stad har blivit den första i landet att bli ”hbtqi-fri”. Beslutet har tagits med inspiration från Polen, där en tredjedel av landet redan har infört liknande zoner. Det handlar inte bara om våld, hat och glåpord från enskilda människor. De saknar också nästan alla lagliga rättigheter. HBTQI-rörelsen räknar med oss. 

Det har blivit en gravplats. För bara några veckor sedan sjönk ett libyskt fiskefartyg utanför Greklands kust, på väg mot Italien, med sammanlagt 750 flyktingar. Över 80 bekräftade drunknade men minst 500 personer saknas ännu, varav 100 barn. Andra barn tvingas fly från sina hem på grund av torka och översvämningar, klimatförändringarna slår hårt mot de som redan är i en utsatt situation. Om vi inte bromsar klimatkrisen kommer 143 miljoner människor att tvingas fly till år 2050. Den som flyr klimatförändringar, krig och konflikter hamnar i kläm när länder tävlar om den strängaste asyl- och flyktingpolitiken. Människor på flykt i hopp om lagliga vägar från krig och förtryck räknar med oss.

Utanför unionens territorium finns det människor som räknar med oss. I Afghanistan har taliban regimen tagit över, i Hongkong fängslas demokratiaktivister, i Iran vet förtrycket av kvinnor och flickor inga gränser, kriget i Jemen har slagit landet i spillror. I hoppet att inte bli bortglömda och att deras strid för frihet räknar dessa människor med oss.

Jag påstår inte att detta kommer bli enkelt, snarare kan jag garantera att vi kommer att vara ensamma under valrörelsen i att vara de som ser lösningar där andra ser hinder. Du kan räkna med mig. Kan jag räkna med dig?

Simona Mohamsson
LUF:s kandidat till EP-valet