Theas bästa kongresstips

Thea Erlandsson
Skribent

Våga…

TA PLATS
Västerås 2019 – när jag tänker tillbaka på min käraste LUF-minnen genom åren är det kongressen 2019 som sticker ut. Det var förvisso inte min första kongress men det är den hittills mest minnesvärda, för det var den första med politisk debatt. Jag hade varit engagerad i ett knappt år och satt i LUF Storgöteborgs styrelse, men jag kände mig trots det rätt så liten och oerfaren. Jag hade aldrig ställt mig i en talarstol och pratat framför den mängden människor tidigare.

När man sitter där i publiken och lyssnar på alla andra tala så är det lätt att man förminskar sig själv och sina egna tankar. Att man tänker att det man hade velat säga redan sagts eller att det inte bidrar till diskussionen – inte är tillräckligt smart eller övertygande. Det är ännu lättare att tänka så när man är tjej. Men om det är någon gång man faktiskt ska lämna fram en begära ordet-lapp så är det i den stunden.

Det betyder inte att man måste hålla ett brandtal fyllt med retoriska stilfigurer och fullständigt briljera. Det är tillräckligt att ställa sig där bara för att utmana sig själv och för att våga ta plats. Även om man känner sig otroligt nervös precis innan så är känslan efteråt en våg av lättnad, och man kan gå ner från podiet med en känsla av stolthet.

PRATA MED NYA MÄNNISKOR
Detta är jag själv dålig på ska jag erkänna. Jag är inte världens mest sociala person som med enkelhet kan hoppa runt i konversationer och bli vän med alla på nolltid. Men om det är något jag önskar att jag gjorde mer av på kongresser, och allmänt i LUF-sammanhang, så är det att prata med andra. Det är lätt att man fäster sig vid de från sitt distrikt. Det är mer bekvämt och tryggt att umgås med människor man redan känner, men (återigen) våga sätt dig med andra på lunch och middag. Våga fråga folk om de vill spela brädspel. Lägg till folk på Facebook och följ dem på Twitter. Ni anar inte hur många likasinnade det finns i förbundet och vännerna som bara sitter och väntar på er.

VARA RADIKAL
Detta knyter an till första tipset också, men om det är något tillfälle ni verkligen ska ta ut svängarna vad gäller åsikter så är det på kongressen. Det som jag alltid uppskattat med LUF är just vårt höga tak. Att det går att vara anarkokapitalist och argumentera för Riksbankens avskaffande, samtidigt som det finns utrymme att vara en riktig sosse och ifrågasätta vinster i välfärden. Jag själv gjorde en ordentlig högersväng Västerås 2019 och även fast jag inte håller med mig själv idag så är jag otroligt glad att jag vågade utforska libertarianismen och grotta ner mig i den liberala ideologin. Man lär sig inte bara mycket om liberalismen, utan man lär sig också mycket som sig själv. Man får möjligheten att förfina sina åsikter och utveckla ännu bättre argument. Men för att göra det så måste man vara radikal.

Thea Erlandsson
Skribent Liberal Ungdom