Kornelius bästa kongresstips

Kornelius Persson
Skribent

Hjärtat dunkar. Mina händer sprutar svett och jag för mikrofonen mot mina läppar. Hela kongressalen fokuserar på mig – bara mig – och samtidigt som jag inser det får mitt ansikte samma röda färg som tomaten i pastasalladen jag åt innan förhandlingspasset.

Tillslut tar jag till orda. Jag stammar något om att LUF visst borde flytta förbundsexpeditionen till Göteborg och att stockholmarna är bortkopplade från verkligheten. Inlägget var urkasst. Ändå fick jag rungande applåder från hela salen och jag kände en enorm stolthet över att jag hade gått upp och pratat för min sak.

Situationen jag beskriver var min första kongress 2019 i Västerås. Även om jag hade varit engagerad i två år vid det laget fick kongressen mig att bli ännu mer lufare, och det är jag oerhört tacksam för.

Efter att ha varit medlem i LUF i fem år, varit med på sex distriktsårsmöten, fem klubbårsmöten, tre kongresser och ett landsmöte tänker jag i denna kongressguide vägleda dig till hur du på allra bästa sätt tar dig igenom det roligaste som finns i LUF – kongressen.

  1. Prata med fler personer än de från ditt distrikt. Jag har i princip bara positiva upplevelser av lufare, och den generella lufaren är en sköning oavsett om personen i fråga är från Norrbotten eller Skåne. Ta chansen och mingla!
  2. Som ny medlem är det lätt att bli överkörd av andra som varit med längre. Ta ingen skit och stå upp för vad du tycker. Det är strunt samma hur många filosofer personen i fråga rabblar upp eller hur länge den har varit med – ni båda är medlemmar på lika villkor. Det är lätt att känna sig dum, men det är man verkligen inte. Liberalismen är en  bred kyrka, och man får tycka lite vad man vill.
  3. Debattera! Första anförandet är en mental spärr för många, för efter den kan man gå upp hur många gånger som helst utan problem. Jag brukar se det som att riva av ett plåster. Det är bättre att göra det på en gång för att få det gjort istället för att låta kongressen gå utan att man gör sin röst hörd. Använd ett område du brinner för, där alla inte tycker likadant. Om jag exempelvis skulle säga något som du tycker är urbota dumt så gå upp och säg att du inte håller med.
  4. Var snäll och trevlig! Otroligt grundläggande men alltid värt att nämna inför varje kongress. Personvalstrider har en gång i tiden varit smutsiga i LUF-sammanhang, och för att undvika att hamna där igen måste både kandidaterna och personerna i deras omgivning sköta det snyggt. Man får jättegärna brinna för att en person ska bli vald, men den lågan får aldrig ta sig i uttryck av att snacka skit om någon  annan. Det skapar en giftig organisationskultur som inte hör hemma i LUF. Dessutom är det i år en stor konkurrens om de olika posterna och många kandidater är därför stressade och nervösa, så därför är det viktigare nu än på länge att faktiskt sköta dessa processer snyggt.

Nu hoppas jag att denna guide hjälper dig inför den stundande kongressen. Ta hand om varandra, och kom ihåg att det alltid finns människor i LUF att söka stöd hos. Om man är nervös är det oftast bäst att prata om det med någon man litar på. Nu kör vi!

Kornelius Persson
Skribent Liberal Ungdom