FO-kandidat: Erik Berg

Det hänger på oss. 

Liberalismen är inte den självklarhet våra föräldrars generation tog för givet precis efter Berlinmurens fall, då frihetens stolta vindar svepte över Europa. Var är dessa vindar för Irans kvinnor, för tibetanerna och uigurerna som kämpar för självstyre, för Ukrainas stridande soldater, eller HBTQI+-personer i länder där deras identitet stämplas som olaglig?

Vår värld är mer än en svartvit uppdelning mellan platser av frihet och av ofrihet. Friheten är inte något som finns i vissa länder, det är något som finns i varje människa. Sverige är en av de platser där människors makt över sina egna liv är som störst, men aldrig tillräcklig. Varje generation av liberaler behöver leta överallt för att se var ofriheten gömmer sig. Den är ett ogräs vi frihetsälskare ska dra ut med alla sina rötter var än den finns.

Vår generation hittar ofriheten hos transpersonen som bär ett felaktigt juridiskt kön helt utan poäng. Hos missbrukaren som får straff istället för vård. Hos den som flyr svält till följd av den rika världens utsläpp. Liberalerna har inte förstått att denna frihetskamp som måste föras på alla fronter. Partisterna räds den uppenbara sanning att det inte är politikers, utan människors makt som gör världen bättre. De är nämligen politiker själva.

Ofriheten finns i det lilla och i det stora. Politikerna påstår sig veta bättre än dig om huruvida du borde röka på uteserveringen eller handla öl på en söndag. De stänger arbetskraftsinvandring ute för att värna Sveriges arbetslösa, vilket bara gör Sverige fattigare, och den som stängs ute mindre fri. Den politiska ledningens färg spelar ingen roll för den som nekas. LUF har inget egenvärde, utan vi blir värdefulla av att stå upp för din rätt att ta en cigg, och för öppenheten gentemot både den flyende och den arbetssökande. Därför är grunden i min vision för LUF att vi använder den makt och det inflytande vi nu vunnit för att göra vårt parti värt sitt namn.

Jag har gjort det förr, på landsmöten och i partistyrelsen. Genom att skapa förutsättningar för distrikt att växa. Genom att värva, och se till att den som värvas tycker sin första såväl som sin trettionde aktivitet i LUF är givande. I november börjar vi lägga grunden för den kommande mellanvalårsperioden. Vi har inte råd med långa startsträckor. Jag är redo att leda från dag ett, och redo att börja vinna mark i Liberalerna.

I oss brinner vreden över människors ofrihet. Jag låter den vreden driva på mitt engagemang, och vill nu bygga ett LUF där elden tänds för fler. Att vi tillsätter nya rapportörer och arbetsgrupper, värvar både grabbarna som bryr sig om att legalisera cannabis och den duktiga flickan som inte tror på vänsterns version av feminism, och samlar oss runt föreningslokalernas bord med starkt kaffe i våra koppar och stora idéer i våra huvuden.

Jag tror två saker. LUF är redo att ta över Liberalerna, och jag är redo att leda det starka lag som ska väljas i Borås. Vi måste ta upp kampen mot ofriheten – det hänger på oss.

Erik Berg
Kandidat till förbundsordförande