FO-krönika: Och den ideologiska vakthunden skällde

Romina Pourmokhtari, förbundsordförande LUF

Partiet är lite som ett hus. Det är visserligen högt i tak och man diskuterar alla möjliga ämnen vid matbordet. En brokig skara av alltifrån liberalkonservativa till nyliberaler huserar där. Vissa har blivit permanent inneboende men skulle egentligen behöva flytta ut. Ett omfattande renoveringsarbete av tankegodset skulle behöva genomföras eftersom taket läcker och golvet knarrar. Den bästa tiden att laga ett trasigt tak är när solen skiner, den näst bästa tiden är när det regnar. I krisen för partiet gäller det att leverera förändring.

Och jävlar vad vi gjorde det! Vilket landsmöte vi hade. Jag är så otroligt stolt över alla luf:are som vågat gå upp i talarstolen och försvarat alltifrån permanenta uppehållstillstånd till hemaborter. Så många talade att landsmötet kändes mer som en ideologisk luf-kongress än ett mjäkig partimöte och stundtals var talarlistan nästan bara luf:are. Om man skulle se alla luf-kopplade ombud så skulle vi motsvara den fjärde största delegationen och vi skickade in över 50 motioner. Även om vi inte vann alla strider vi gav oss in i så visade vi partiet vilka slipade retoriker vi är och hur villiga vi är för att kämpa för det vi bryr oss om.

För ärligt talat tror jag att detta landsmöte var en milstolpe i hur mycket förändring vi fick igenom. Man behöver gå tillbaka flera generationer för att se en liknande utveckling. Här följer ett axplock av det som röstades igenom på landsmötet:

 • Utreda effekterna av kriminaliseringen av narkotika
 • Nej till att återkalla medborgarskap
 • Nej till anonyma vittnen
 • Nej till visitationszoner
 • Nej till språkkrav för permanenta uppehållstillstånd
 • Ja till familjeåterförening
 • Ja till värdgraviditet
 • Ja till att upprätta diplomatiska förbindelser med taiwan 
 • Ja till hemaborter med abortpiller
 • Ja till möjligheten att ta ut dubbla gymnasieexamina
 • Ja till universitetsstudier på gymnasiet
 • Ja till kortare köer till friskolor
 • Ja till fastighetsskatt

Oavsett hur mycket partiet försökte fula sig genom att skicka saker till Beredningsutskottet (som påstås skriva ihop en kompromiss men oftast bara skriver ihop en variant på partistyrelsens linje) eller en när en rebellisk mötesordförande försökte stryka en av våra vinster så stod vi fast vid våra principer. För väljarna är ett parti inte bättre än sitt sämsta förslag. Därför skapade LUF en nödvändig balans på landsmötet mot de konservativa strömningarna i partiet. Det kan låta uppenbart men för att ha trovärdighet bland liberala väljare måste man driva liberal politik. Under detta landsmötet så tog vi fram hammare och spik och lagade några nödvändiga hål i taket på detta partiet. Förhoppningsvis lyckades vi göra det tillräckligt tätt. 

P.S. Jag är nu rädd för att Fexpen har en video på mig och Anders Borg som dansar till ABBA på landsmötesmiddagen. Snälla radera den.

Romina Pourmokhtari
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet