FO-krönika: Dags att vara vakthund

Romina Pourmokhtari, förbundsordförande LUF

Hösten har kommit med vindar som blåser kallt och jag känner ibland att jag helst bara vill mysa upp i soffan med en kopp te och en valp som springer åttor runt benen. Men verkligheten är inte fullt så enkel, vi har ju ett LUF som ska växa och ett parti som vi behöver hålla stenkoll på. Så det är bara att snöra på sig skorna, snurra på sig halsduken och ge sig ut i väder och oväder.

Sedan sist vi hördes har LUF anordnat en fysisk kongress. Smaka på orden, luffare från hela landet har samlats i Lund och debatterat politik tills öronen trillar av. En mening som alltid har varit toppen, men efter nästan två år med hårda restriktioner smakar bättre än någonsin.

Under hösten släpps resterande restriktioner och vi kommer att få återuppta vår verksamhet på riktigt igen. Då hoppas jag att lokalerna runt om i Sverige fylls av Café Liberal, och att ni är ute på skolorna och värvar alla liberaler som finns runt om i Sverige. Behöver ni hjälp? Tveka inte att höra av er till styrelsen, vi hjälper till. Och om någon inte gör det och försöker ducka, då vet ni vem ni ska skvallra för.

Även om LUF just nu är starka så är partiets sits inte fullt lika harmonisk. Interna stridigheter pågår för fullt och på landsmötet i höst kommer partiet att besluta om vilken politik som partiet ska stå för under valet. Ett landsmöte där LUF behöver spänna musklerna och ta ordentliga kliv framåt.

Vi har skickat in många motioner om bland annat avkriminalisering av narkotika, enhetlig moms och arbetsgivaravgift på lönebeskedet. Mitt jobb som förbundsordförande är att göra allt i min makt för att så många av våra förslag som möjligt röstas igenom, så att vi lyckas göra Liberalerna till ett bättre parti. Vi är igång redan nu på partistyrelsemötena och jag jobbar tillsammans med presidiet hårt för att vi ska få igenom våra åsikter och motioner.

En annan fråga som kommer att debatteras under landsmötet är frågan om röda linjer mot SD. Efter att partiet tog beslutet att öppna upp för att kunna samverka i en borgerlig regering som tar stöd av Sverigedemokraterna reagerade vi från LUF:s sida. I somras skrev förra presidiet en debattartikel där vi kräver att Liberalerna ska ha röda linjer inför förhandlingarna. Om partiet inte ställer upp på vårt krav så kommer inte LUF kunna kampanja för Liberalerna i riksdagsvalet. Det är ett hårt krav och är något som i stort sett aldrig har skett tidigare.

För på ett sätt så är det en väldigt tacksam position vi i LUF befinner oss i. Vi brukar tala om att vårt främsta uppdrag är att vara partiets ideologiska vakthund. I det här läget är det viktigare än någonsin att vi vågar visa våra framfötter. Det är i just detta nu som vi är vakthunden.

Det är rollen som vi kommer behöva ta de närmsta åren. Vi kämpar för att Liberalerna ska stå upp för bra saker och älskar att samarbeta med dem för friheten. Men när partiet går över gränsen, då ska de veta att vi är där och påminner dem om vilket arv de har att förvalta. LUF kommer att göra allt för att se till att Liberalerna är så liberala som möjligt, jag är så tacksam över att vi gör det tillsammans och att jag har er i ryggen när jag stångas för friheten.

Romina Pourmokhtari
Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet