Sakpolitikens återkomst

Romina Pourmokhtari
Förbundsordförande

Hej LUF-Landet!

Satan vad vi har synts i media på sistone! Jag läser artiklar från FS-ledamöter och distriktsaktiva var och varannan dag i våra största dagstidningar. LUF Väst med en stor artikel i GT, distriktsrådet var med i Aftonbladet, vi krävde Lena Hallengrens avgång på Expressens debattsida och vi döpte om Grönsakstorget. Är det någon som under den tiden sett röken av SSU eller KDU? Vi har gjort debattsidorna till våra privata bloggar.

Huvudförklaringen till detta är att LUF har de bästa skribenterna. Vilket annat förbund har lika många medlemmar som blivit ledarskribenter och författare? Men jag tror att det även finns en annan delförklaring. Det är att kulturkriget är pausat. Äntligen är det slut på spelteori om Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Slut på KDUs fjantiga inlägg om vad som är riktig feminism eller Grön Ungdoms artiklar om kvotering. Nu handlar politiken om kronor och ören, skolböcker och sjuksköterskor. Det extraordinära har gjort politiken vanlig igen. Jag har aldrig varit gladare.

De närmsta åren så kommer våra frågor bli de allra viktigaste (nåja, så säger väl vi alltid, hoppet är det sista som lämnar en folkpartist!). Skolan kommer behöva kickstartas. De allra flesta har under krisen missat mycket viktig undervisning. Andelen som går ut gymnasiet med ofullständiga betyg kommer antagligen öka. Sverige har redan kompetensbrist i nästan alla branscher. Därför behövs vår politik med tydliga mål, mer tid i skolan och fler aktörer på skolmarkanden.

Krisen drabbar inte främst akademiker utan snarare de sämre bemedlade i samhället.När den akuta medicinska krisen är över kommer den ekonomiska ta vid. Den redan trånga arbetsmarknaden kommer ha ännu mindre plats för unga och nyanlända. Det första man
sparar in på när ekonomin går dåligt är hushållsnära tjänster, restaurangmat och hemleveranser. Då är det viktigt att vi presenterar våra liberala lösningar så att fler kan ta makten över sitt liv. Arbetslösheten motarbetas bäst med höjt grundavdrag och skattesänkningar vid låga inkomster – inte Stefan Löfvens traineejobb.

Detta är också en global kris. Ekonomisk nedgång leder till krig, mer protektionism och fler flyktingar. Länder vänder sig inåt och sätter sina egna intressen först. Men vi liberaler vet att det är genom öppenhet och samarbete som man skapar en rikare och fredligare värld. Vår internationella solidaritet kommer behövas mer än någonsin när olika partier kommer vilja sätta svenskarna först. Vi ska vara de som propagerar högst för mer humana migrationslagar, färre handelshinder och fler fredsskapande insatser i världen.

Krisen är det nya normala men vår beredskap är god. Jag ser fram emot en sommar full med debattartiklar, fajter i sociala medier och debatter på kongressen i augusti. Vi ses digitalt, och i Ängelholm!

Romina Pourmokhtari

Förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet