Liberal ungdom nr 1 2022

Tema: Demokrati

Klicka på bilden för att läsa Liberal Ungdom nr 1 2022.

Vad ska vi ha politiker till? Hur välfungerande är den svenska demokratin? Kan man skylla dålig opinion på väljarna? Kvartalets nummer har temat demokrati.

Klicka på bilden för att läsa hela tidningen i pdf-format, eller finn alla texter för sig här nedan.

Ledare: Ett kanonförslag?

Precis som mina skribenter vill jag egentligen inte skriva om bildning. Inte alls. Ändå känns det nödvändigt. Den nya borgerliga regeringen har beslutat att ta fram en svensk kulturkanon, vilket skär rakt genom frågan om bildning och aktualiserar den.

Keep reading

Det finns inget fint med påtvingad bildning

Det är fruktansvärt att bli ombedd att skriva något om bildning. Det är som att be någon pressa fram en ny, intellektuell tanke om jag vet inte, ämnet går inte att likställa med något. Man kan bara misslyckas med en sådan text förutsatt att man inte heter Christer Nylander eller möjligtvis har samma självförtroende som en arg lufkille. Därför tänker jag inte ens försöka. 

Keep reading

Bildning handlar om mer än bara kunskap

På Lunds universitetscampus kryllar det om bildade människor, med sina låga Dr Martens, vita skjortor och baskers vandrar de runt på Juridicum eller i Paradis (området där alla samhällsvetenskapliga institutioner ligger). De dricker kaffe och lyssnar helst på klassisk musik eller jazz. I deras hem är bokhyllorna fyllda till bredden med en salig blandning av modern skönlitteratur, klassiker och politisk filosofi.

Keep reading

CSN-skulder och folkpartiet

”Vi kunde aldrig kunna mäta oss med deras bilar. Vi äger inte skog och medan de andra åkte på charterresa till Grekland tog vi bilen till Danmark. Det enda du kunde konkurrera med var det här sa pappa och pekade på mitt huvud.”

Keep reading

Bokrecensioner: ”Radikalism och Avantgarde – Sverige 1947–1967”, ”Större trygghet aldrig fanns”

”Om liket ska vi emellertid slåss/ om rätten att begrava/ den västerländska kulturens/ stympade lemmar.”

Karl Vennberg gav ord åt kollektivets känslor då andra världskriget tog död på framtidstron och upplysningshumanismen. Vissa lyckades hålla kvar vid framstegsmodernismen medan andra under de tjugo åren efter krigsslutet främst hade som mål att ställa allt på ända.

Keep reading

Vår tids förmedlare av kunskap

Vid en första anblick finns det få likheter mellan journalisten Torbjörn Nilsson från Svenska Dagbladet och John Snows knubbiga vän Samwell Tarly från Game of Thrones. Men dessa herrar har en tydlig gemensam nämnare. Både Sam och Torbjörn har nämligen ett bibliotek som ger dem kunskap och inflytande över samhällsutvecklingen.

Keep reading

Vill du läsa mer?

Du hittar alla våra nummer under arkiv i menyn högst upp!